Ecological sustainability
|
Ekologinen kestävä kehitys
|
The king crab was intentionally introduced into the Barents Sea by the Soviet Union in the 60's. The experiment was more successful than expected, and now the invasive species is taking over along the Norwegian coast. The king crab is now an important source of income to many Norwegian fishing villages, but at the same time it is a major threat to the marine ecosystem and its original species. Because of this, the capture of the king crab is important for the marine sustainability in the area.
Other fish and seafood in our kitchen are sustainably certified and we also make sure to check the origin. We do not use industrially produced meat but prefer game. During the summer and autumn, we collect wild herbs, mushrooms and berries in our forests. We dry or freeze these and use them during the winter season both as a main ingredient in our vegetarian dishes, and as spices in other foods. We choose vegetables according to the season and prefer domestic over foreign. In our drink list you also find many organic and bio-dynamic wines and beers. Here, too, we prefer locally produced as far as possible. We also use Eco-labelled paper products, such as napkins and other paper towels. As a seafood restaurant, it is extra important for us with ecological sustainability. Our pure Arctic ingredients require a healthy living nature both now, and in the future, to ensure that we can enjoy these fantastic flavors also in the future. |
Kuningasrapu istutettiin Barentsinmereen Neuostoliiton kokeena 60-luvulla. Istutus onnistui yli odotusten ja nyt kuningasrapu on levinnyt Norjan rannikolle Kirkkoniemestä Lofooteille saakka. Kuningasravun pyynti on Pohjois-Norjassa erittäin tärkeä elinkeino ja se on pelastanut monta kokonaista kylää kuihtumiselta. Kuningasravun leviäminen on kuitenkin ongelma paikalliselle ekosysteemille. Kuningasravun syöminen on ekoteko joka pitää yllä luonnollista tasapainoa herkillä Jäämeren rannoilla.
Käyttämämme muut kalat ja äyriäiset ovat aina ekologisesti sertifioituja ja tarkistamme kalojen alkuperän ja pyyntitavan. Emme käytä tehotuotettua lihaa vaan suosimme paikallista riistaa. Loppukesällä ja syksyllä keräämme ja säilömme paikallisia villiyrttejä, marjoja ja sieniä joita käytämme menuissamme kasvisannoksista lihan ja kalan maustamiseen. Suosimme kauden kotimaisia kasviksia. Juomalistaltamme löydät viinejä ja oluita jotka on tuotettu biodynaamisin- tai luomu menetelmin. Suosimme pohjoisia tuottajia myös juomavalinnoissamme mahdollisuuksien mukaan. Käytämme ravintolassamme ympäristömerkittyjä servettejä ja muita paperituotteita. Arktisiin makuihin erikoistuneena kala-ravintolana kannamme velvollisuutemme jotta pohjoinen luontomme säilyisi monipuolisena myös tuleville sukupolville. |